Şu günlerde kavurucu sıcakların etkili olduğu Şanlıurfa’da sıcakta vatandaşlar meyan şerbeti içerek serinliyor. Meyan bitkisinin kaynatılıp, buzla demlenmeye bırakıldıktan, ahşap haznelerde damıtıldıktan sonra tüketilen şerbet, soğuk olması nedeniyle vatandaşın ilgisini görüyor. Meyan şerbeti, kentin ana cadde ve sokaklarında seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanlarında satılıyor.
Şanlıurfa sokaklarında meyan şerbeti satan isimlerden biri de Mehmet Emin Zonturlu. Baba mesleğini 41 yıldır devam ettiren şerbetçi Zonturlu, Ajans Urfa'ya konuştu.
“Tam 70 yıl bu mesleği yaptı babam. Baba mesleğini ben devam ettiriyorum” diyen Zonturlu, şunları söyledi:
“Ben de 41 senedir bu mesleği yapıyorum. Babamın emanetini devam ettirdim. 7 yaşında okulumu bitirdim, babamın yanında çalışmaya başladım. Babam da vefat edince bu meslek bana kaldı. Ben de sırtıma alıp meyan şerbetini satmaya başladım. O günden beri buradayım”.
ZONTURLU: MEYAN ŞERBETİ HER DERDE DEVA
Zonturlu, meyan şerbetinin yazın sıcakta serinlemeye birebir olduğunu söyledi. Bu şerbetin aynı zamanda bazı hastalıkları iyileştirici özelliğinin de bulunduğunu belirten Zonturlu, “İnsanlar sağlık için meyan içmeyi tercih ediyor. İnsanlar şifa niyetine içiyor.İdrar yollarına, böbrek taşlarına ve mideye de faydası var. Bu ilaç gibi. Meyan şerbeti her derde deva” dedi.
Mehmet Emin Zonturlu, meyan şerbetinin yanı sıra limonata da satıyor.
“En çok ikisi içiliyor” diyen Zonturlu, bir bardak şerbeti 1,5 liraya satıyor. Zonturlu, “Herkes 2,5 TL'ye satarken ben dostlarımı kaybetmemek adına daha düşük bir fiyata satıyorum. Aynı şekilde limonata da böyle, diğer yerlere göre bizim fiyatlar hep düşük. Bunları içtikçe serinlersin, içsinler” diye konuştu.
“GÜNDE 200 BARDAK SATIYORUM”
“Karın tokluğu da olsa işimi severek yapıyorum” diyen Zonturlu, yazın kazancının iyi olduğunu söyledi. Zonturlu, “Bu meslek yaz ayına kadar devam ediyor. Yazın iyi kazanç sağlıyorsam kışın da bir o kadar düşüş yaşıyorum. Halimden çok şükür memnunum. Günde 200 bardak meyan şerbeti gidiyor. Urfalılar meyan şerbetini seviyorlar. İçen bilir. Genelde erkekler daha çok tercih ediyor. Gençlerden daha çok eskiler gelip içiyor ama tadını bilen gençler gelip içiyor” ifadelerini kullandı.
“BENDEN SONRA BU İŞİ OĞLUMA VE TORUNLARIMA BIRAKACAĞIM”
Yıllarını verdiği şerbetçiliği oğluna ve torunlarına bırakacağını söyleyen Zonturlu, oğluna ve torunlarına şerbetçiliğin püf noktalarını öğretmiş. Zonturlu, şunları söyledi:
“Benden sonra bu işi torunlarıma ve oğluma bırakmayı düşünüyorum. Şu anda benimle çalışan var zaten, onlar da devam ederler. Ben babamdan öğrendim bu işi, onlar da benden öğrenecekler, öğretiyorum. Mesleğimizi seviyoruz. Onlar da seviyor.”
ASUDE ARTAN – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / AJANS URFA